Tips!

COOKING TIP

# Untuk memasak ikan pari dan ikan mayong, rendamkan ikan di dalam air asam jawa seketika sebelum dibasuh untuk menghilangkan hanyir ikan #


Monday, August 8, 2011

Mi Bidali


Lagi satu resepi mumy.... pun sgt sedap... ni bukan mi kari ok... mmg ade rempah kari... tp rase kari tu x kuat... nk lg sedap jgn gune daging... gune tetel... perghhh... mmg menusuk jantung dan salur darah lah... heheheh... let's try kwn2 kalo nk tau rase dia cane....






bhn2 :
500g daging/tetel (potong kecik2)
1 senduk kecik taucu
5 keping tauhu
1 senduk kecik serbuk kari daging
1 kotak (sederhana) santan kotak (gune santan betul pun blh)
1 sudu garam (utk rebus daging)
1 sudu gula (pun utk rebus daging)
sedikit ajinomoto

cara2 buat :
1. rebus daging bersama garam dan gula hingga empuk (bile dh empuk pastikan air rebusan jgn terlalu byk)
2. ramas tauhu, taucu dan serbuk kari
3. tumis bhn2 yg diramas sehingga garing
4. bile dh garing, masukkan daging bersama air rebusan
5. apabila mendidih, masukkan santan
6. masukkan ajinomoto (masa ni dh blh rasa. kalau ade yg kurang, tmbh je)
7. biarkan mendidih.



Utk accessories kt atas mi tu leh ikut suke... saye letak salad, timun, tomato, tauhu goreng, cili hiris, daun sup dan bawang goreng. Xlupe gak limau kasturi sepotong....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...