Tips!

COOKING TIP

# Untuk memasak ikan pari dan ikan mayong, rendamkan ikan di dalam air asam jawa seketika sebelum dibasuh untuk menghilangkan hanyir ikan #


Friday, December 30, 2011

Ayam Goreng Rendam

Anak-anak nak makan ayam goreng. Teringat ayam goreng singgit yang jual dekat ngan rumah. Sedap ayam dia. Crispy sgt. Nk g beli dah tutup pulak... Hmm... nmpknye terpakse la mama goreng ayam sendiri kat umah... Tapi tu la... saye tak tau mcmn nk buat ayam goreng yang crispy mcm tu... Xpe... saye cube jugak bereksperiman dgn ayam setelah lambat dpt reply kat fb bile tanye mcmn nk bt ayam goreng rangup...

Ni la dia hasil eksperiman hari tu... sgt simple tapi boleh tahan sedap la... (puji diri sendiri... hehehe)





OK... meh kite tengok resepi dia...

Ayam Goreng Rendam

Bahan-bahan
1 kiub ayam
1/2 ekor ayam
1 cawan tepung goreng ayam (saye gune tepung Kentucky yang harga rm1.20 tu)
3 tbs tepung jagung
1 tbs pepper/blackpepper

Penyediaan
1. Larutkan kiub ayam di dalam air. kuantiti air bergantung kepada kuantiti ayam sebenarnye.
2. Rendam ayam di dalam larutan air kiub ayam selama lebih kurang setengah jam (kurang pun takpe)
3. Panaskan kuali. Pastikan anda menggunakan minyak yang banyak sebab ayam ni perlu di deep fry.
4. Campurkan tepung goreng ayam, tepung jagung dan pepper di dalam satu bekas. (tray pun boleh)
5. Apabila minyak betul-betul panas, kecilkan api.
6. Kuarkan seketul ayam dari rendaman, tos sedikit, dan golekkan di  atas campuran tepung.
7. Masukkan ke dalam kuali. Ulang sehingga kuali penuh, dan besarkan semula api.
8. Goreng hingga keemasan

Senang kan. Saje je bagi name ayam goreng rendam sbb salah satu step penyediaan adalah dengan merendam ayam tu dulu... hehehe...



OK. Selamat mencuba dan menjamu selera!


Tuesday, December 6, 2011

Easy Fudge Brownies

Name pun easy... memang very easy! rasenye anak saye yang umur 6 tahun pun boleh buat. Cuma campurkan semua bahan dalam 1 bekas, dan putar guna mixer. Actually brownies ni saye buat tanpa dirancang. Tibe2 hari tu mak saye x sihat. Jadi, saye amek emergency leave untuk jaga ank2 dan temankan mak yang tengah sakit. Bile boring, mule la bukak balik buku-buku resepi yang suami saye belikan sebelum-sebelum ni. Suami saye mmg rajin sangat belikan saye buku-buku resepi. Maybe sbb dia tau kesukaan bini dia ni... hehehe...

Selak punye selak, terjumpe lah resepi ni... ohmai... naper la saye boleh x nampak resepi ni sebelum ni. Asyik sibuk dengan tempahan pelanggan sampaikan saye terlupe kan hobi yang satu ni... :)

Brownies ni sedap! Rase coklat yang agak kuat... dicampur dengan rasa walnut.. dengan texture yang agak chewy dan padat. Rasenye ini boleh dikategorikan sebagai "Hidangan Dari Sorga". Yummy!!!

Resepi ni saye amek dari buku ni.... kat MPH ade jual.

Ok... ni resepi dia...

Simple Fudge Brownies
Rujukan : Buku Resepi CAKES oleh  Azza Pawanchik


Bahan-bahan
1 cwn tepung serbaguna (diayak)
1 tsp garam
2 cwn gula pasir
1/2 cwn serbuk koko
2 tsp esen vanila
1 cwn minyak sayuran
4 biji telur
1/4 cwn air sejuk
1/2 cwn walnut cincang (boleh tukar kekacang yang lain)

Penyediaan
1. Panaskan ketuhar ke 175 darjah celcius
2. Masukkan semua bahan mengikut turutan dan pukul sebati menggunakan mixer. Tidak perlu memukul terlalu lama.
3. Tuangkan ke dalam tin pembakar. Saya menggunakan tin pembakar bersaiz 8 inci untuk mendapatkan ketebalan seperti di dalam gambar.
4. Bakar selama 30 minit. (nota penting : jangan biarkan lebih dari 30 minit atau brownies anda akan menjadi terlalu kering dan rosak)

OK... selamat mencuba ye kawan2!


Thursday, December 1, 2011

Red Velvet Cake


Dari last week terase nk mkn kek ni. Sedapnye... at last smlm berjaya pun buat. Tu pun sbb ade customer yg order. Buat skali utk makan-makan sendiri...

Rasenye x ramai yg pernah makan RV ni kan. Hmm... mcmn nk describe ye rase RV ni macamane.... Rase dia sangat simple. Xde la superb macam Chocolate Cake... but still ade rase coklat kat dlm dia, since one of the ingredient is cocoa powder. Yang bt kek ni very special is its cream cheese topping. Wallah.. itu kekuatan kek ni...

K readers... let's share the recipe...


RED VELVET CAKE
Sumber : Gabungan beberapa resepi di www.myresipi.com dan diolah semula oleh saya mengikut kesesuaian


Resepi kek...

bahan-bahan 

2 1/2 cawan tepung kek
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar cocoa powder
1/2 buku butter
1 1/2 cawan gula icing - saye kurangkan sbb x suka manis sangat
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan susu segar di campur dengan 1 sudu kecil cuka - saya gunakan apple cyder
2 sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil cuka epal
1 sudu kecil baking powder

penyediaan
1. Panaskan oven (175 degree) dan sapukan mentega ke loyang (8 inci).
2. Campurkan tepung, garam dan cocoa powder. Ketepikan.
3. Dalam bekas yang lain, pukul mentega hingga lembut (1-2 minit), masukkan gula dan pukul hingga kembang (2-3 minit). Masukkan telur, sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan esen vanilla.
4. Dalam bekas yang lain, masukkan campuran susu dan cuka dengan pewarna merah. Gaul hingga rata. Kemudian masukkan campuran pewarna berselang-seli dengan campuran tepung ke dalam adunan butter. Nota: Hendaklah dimulai dan diakhiri dengan campuran tepung.
5. Dalam mangkuk kecil, campur cuka dengan baking powder dan segera masukkan ke dalam campuran di atas.
6. Masukkan ke dalam loyang dan bakar dalam oven selama 25-30, atau sudah masak.
7. Sesudah masak, sejukkan kek. Kemudian keluarkan dari loyang. Wrap dengan plastik dan masukkan dalam peti sejuk sementara membuat cream cheese.
8. Potong kek kepada 2 atau 3 lapisan dan lapiskan dengan cream cheese.


Untuk Cream Cheese frosting...

bahan-bahan

2 buku cream cheese, dilembutkan
1/2 cup butter dilembutkan
2 sudu kecil esen vanila
2 cup gula icing - saya kurangkan


penyediaan
Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.

Selamat mencuba kawan-kawan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...