Tips!

COOKING TIP

# Untuk memasak ikan pari dan ikan mayong, rendamkan ikan di dalam air asam jawa seketika sebelum dibasuh untuk menghilangkan hanyir ikan #


Friday, November 18, 2011

Blackpepper Beef

Raye haji hari tu ade sorang customer merangkap x-student sy datang amek Baked Macaroni yang dia order. Sekali tu dia siap bawak juadah raya lagi untuk saye. Bestnye. Salah satu juadah tu adalah Daging Masak Blackpepper. Sedapnye mak dia buat. Saye yg mmg suke sgt masak2 ni terus je BBM dia mintak resepi dari mak dia.. Meh kite share same2 ye resepi ni.... tp yg ni versi yang dah sy ubahsuai mengikut kesesuaian (sebenarnye mengikut bahan yg ada kat rumah... heheheh). Lagi satu resepi ni xde sukatan yang spesifik ye. Ikut sesedap rasa jek.

Blackpepper Beef
Resepi asal : Ibu Atie


Bahan-bahan
daging
serbuk blackpepper
ketumbar (biji)
jintan manis (biji)
serbuk jintan manis
serbuk jintan putih
oregano
kicap pekat
bawang besar (tumbuk)
bawang putih (tumbuk)
gula
*boleh tambah sebarang herbs/spices yg ada (paprika/thyme/rosemary dll)

penyediaan
1. marinate (perap) daging dengan semua selama 1 jam (lagi lame lagi bagus) 
2. panaskan sedikit minyak
3. tumis daging yang telah dimarinate
4. masak sehingga daging betul-betul empuk. kalau masih belum empuk, boleh tambahkan air dan biarkan sehingga kering
5. tambah kicap, gula dan serbuk perasa secukup rasa dan jika perlu

Friday, November 11, 2011

Sambal Gertuk a.k.a Sambal Ketuk

Hari ni sblm g keje masak lauk simple je utk mak dan anak-anak... Sup Ayam Macaroni, Ikan Terubuk Goreng dengan Sawi Jepun Goreng Oyster... Bile balik tengahari tibe2 rase mcm x berselera pulak tengok lauk2 tu... Alamak... xde yg pedas langsung! Otak ni ligat berfikir, nk cari ape sbg pembuka selera yek.... Tibe2 teringat tentang Sambal Gertuk yang slalu kwn2 kat group blogger sy citer... Bahan2 ade kt umah... so ape lagi kan... ni la dia... Sambal Gertuk versi saye...


Sebenarnye resepi sambal ni ade 2 versi... versi hari ni adalah versi yg paling mudah dan ringkas. Sesuai la utk working mom cam saye ni... Resepi ni saya dapat dari geng2 ni GHMB (one of my blogger group) dan diolah mengikut citarasa saya...

Sambal Gertuk (versi 1)
Resepi asal : kwn2 GHMB

Bahan-bahan :
Segenggam cili api (dibuang batang) - boleh tukar dgn cili hijau (5 biji) jika x kuat pedas
Segenggam ikan bilis (lebih pun boleh)
Sebiji bawang putih (saya tambah sendiri)

Penyediaan :
1. Goreng semua bahan di dalam sedikit minyak yang sudah dipanaskan sehingga cili dan bawang putih sedikit layu.
2. Keluarkan dan tumbuk kesemua bahan tu di dalam lesung batu (macam buat sambal belacan)


ok... resepi yg kedua ni pulak saya amek dari arwah nenek saya... (semua resepi nenek saye adalah resepi 'legend' bagi saye... heheheh). Resepi orang lame kan... agak complicated sket la... tp sodapppp!!! Resepi ni saye x olah walau sedikit pun... 100% resepi arwah nenek.


Sambal Gertuk (versi 2)

Bahan-bahan
7 biji cili hijau atau segenggam cili api atau campur je kedua-duanya (petua dari arwah nenek... kalau nk sambal kite sedap, ganjilkan bilangan cili yang digunakan)
sebiji bawang besar
3 biji bawang putih
sedikit belacan
segenggam ikan bilis
sedikit asam jawa (buang biji)

Penyediaan
1. Goreng semua bahan di dalam sedikit minyak sehingga layu. 
2. Keluarkan dan tumbuk seperti sambal belacan. Jangan buang minyak lebihan gorengan tadi.
3. Masukkan ke dalam mangkuk dan curahkan sedikit minyak lebihan gorengan tadi.

Of course versi ke-2 lebih sedap kalau tengokkan pada bahan-bahannya kan. Tapi yang versi 1 lebih ringkas pembuatannya... 

OK lah. Selamat Mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...