Tips!

COOKING TIP

# Untuk memasak ikan pari dan ikan mayong, rendamkan ikan di dalam air asam jawa seketika sebelum dibasuh untuk menghilangkan hanyir ikan #


Wednesday, August 10, 2011

TIPS : How To Be A Great Chef

CHEF - satu gelaran yang sangat hebat pd saye... ni adalah angan2 saye (bukan cita2 ye dulu) sejak dari sy tau mcmn nk masak... Ohmai... bestnye kalau saye ni sorg chef terkenal dan hebat mcm Jamie Oliver ke Nigella Lawson ke... Anna Olson ke kan... Bestnye.....



OK... Tips ni saye ceduk dari tips yang diberi oleh Chef Sabri di laman web TryMasak....



Bagaimana Untuk Menjadi Chef yang Hebat


1. Untuk menjadi Chef yang hebat, anda perlu MINAT dan MAHU memasak. Tukang masak dgn sikap yg positif dpt bekerja dgn pantas, berkesan, bersih dan selamat.

2. Food service memerlukan STAMINA fizikal dan mental, kesihatan yg baik dan kesanggupan utk bekerja keras dalam jangkamasa yang panjang. Kite mungkin perlu memasak sewaktu orang lain bersantai dan bersukaria...

3. Tugas penyediaan makanan adalah satu TEAMWORK. Jadi kite seharusnya boleh bekerja dalam kumpulan dan boleh bekerjasama dengan org lain.

4. Kite perlu ada sikap taksub untuk BELAJAR dan MENCUBA resepi2 baru. Chef yang baik akan sentiasa belajar untuk meningkatkan kemahiran diri dan menambah pengalaman mereka.

5. Dapatkan PENGALAMAN sebanyak mungkin dengan cara belajar (secara formal atau x formal) dan mencuba dan apply apa yang telah dipelajari... semakin rajin kite practice, semakin byk pengalaman yang kite akan dpt...


Tuesday, August 9, 2011

Ayam Goreng Si Hitam Manis

Saje je letak name tu.... sebenarnye ni ayam goreng oyster ATAU ayam goreng madu 5 atau yg paling tepat AYAM GORENG MUMY... resepi dia senang jek.... jap ye... tgk gmbr dulu... rupaparas ayam berbeza disebabkan kualiti gambar, lighting & kuantiti oyster yg diletak di dalam resepi.... hehehe....





Okeh.. ni resepi dia...

Bahan-bahan :
10 ketul Ayam
5 ulas Bawang Putih
1 biji Bawang Besar
1/2 inci Halia
7 tbs Gula
1/4 botol Oyster
Sedikit Tepung Goreng Ayam Kentucky

Cara Penyediaan :
1. Blend bawang putih, bawang besar dan halia
2. Gaulkan dengan ayam dan perap sebentar
3. Masukkan oyster dan gula
4. Gaul dan perapkan seketika
5. Masukkan tepung goreng ayam dan gaul sebati
6. Boleh digoreng terus atau diperap lagi....

Sekian. Selamat mencuba. :)

Monday, August 8, 2011

Mi Bidali


Lagi satu resepi mumy.... pun sgt sedap... ni bukan mi kari ok... mmg ade rempah kari... tp rase kari tu x kuat... nk lg sedap jgn gune daging... gune tetel... perghhh... mmg menusuk jantung dan salur darah lah... heheheh... let's try kwn2 kalo nk tau rase dia cane....






bhn2 :
500g daging/tetel (potong kecik2)
1 senduk kecik taucu
5 keping tauhu
1 senduk kecik serbuk kari daging
1 kotak (sederhana) santan kotak (gune santan betul pun blh)
1 sudu garam (utk rebus daging)
1 sudu gula (pun utk rebus daging)
sedikit ajinomoto

cara2 buat :
1. rebus daging bersama garam dan gula hingga empuk (bile dh empuk pastikan air rebusan jgn terlalu byk)
2. ramas tauhu, taucu dan serbuk kari
3. tumis bhn2 yg diramas sehingga garing
4. bile dh garing, masukkan daging bersama air rebusan
5. apabila mendidih, masukkan santan
6. masukkan ajinomoto (masa ni dh blh rasa. kalau ade yg kurang, tmbh je)
7. biarkan mendidih.



Utk accessories kt atas mi tu leh ikut suke... saye letak salad, timun, tomato, tauhu goreng, cili hiris, daun sup dan bawang goreng. Xlupe gak limau kasturi sepotong....

Terubuk Goreng Berlada


Resepi ni saye blaja ngan mumy.... mmg sdp sgt2. Dah lame nk makan ni... sejak sblm arwah Dady meninggal.. xdpt2 sbb xjumpe ikan terubuk kat pasar... skali tu hari tu g Econsave nmpk lak terubuk. murah lak tu... beli la dua ekor... bile masak ingatkan cukup... rupenye berebut2 lak ye... 


sori la ye... gmbr kurang cantek... x kisah la tu janji sodapppp... feberet sy sejak kecik ni...

Ni resepi dia....

Terubuk Goreng Berlada
Resepi asal : Puan Zainap Abdul Hamid (bonda hamba..)


Bahan-bahan :
Ikan terubuk (tak kira la baper byk)
2 genggam Cili kering
5 ulas Bawang putih
1 biji Bawang besar
Halia (dalam 1 cm)
1 tsp Kunyit
1 cawan Air Asam Jawa
Garam 
Ajinomoto
Gula

Cara penyediaan :
- Kisar cili kering (yg dh direndam dgn air panas ye) bersama sedikit bawang putih, bawang besar dan halia
- Masukkan dalam bekas dan masukkan sesudu kunyit serbuk
- Perahkan air asam jawa
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukupnya (lebihkan gula)
- Kacau sebati
- Gaulkan pada ikan terubuk dan goreng ikan tersebut
- Tumis baki cili menggunakan minyak goreng ikan tadi. (kalau banyak sangat asingkan sedikit) - minyak mmg akan hitam sedikit.
- Setelah cili garing, curahkan ke atas ikan yg dh digoreng tadi....

Wallahhhh... siap dah... try la ye kwn2... mmg sedap bangattttt....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...