Tips!

COOKING TIP

# Untuk memasak ikan pari dan ikan mayong, rendamkan ikan di dalam air asam jawa seketika sebelum dibasuh untuk menghilangkan hanyir ikan #


Friday, October 7, 2011

Mi Goreng Ala Hailam

Hari ni keje mlm... perut lapar. Yang ada kt dapur tu lauk asam pedas ikan terubuk yg masak semalam. Alamak... x seleranye. Tgk jam dh kul 7. Masuk keje  balik kul 8. Nk masak ape yg ringkas & seme blh mkn essp budak2 ye... Teringat ade beli mi kuning semalam. Goreng je lah. Disbbkan nk bg budak2 mkn skali, goreng je ala hailam. Letak udang & fishcake byk2 mesti ank2 suke... Main campak2 je akhirnye ni la hasilnye...


OK... ni resepi dia... blh la ubah ikut suke ye. Ni version saye.... 


Mi Goreng Ala Hailam

Bahan-bahan:

500g Mi kuning
5 sudu sos tiram (lebih pun xpe. ikut suke)
segenggam udang
sekeping fishcake - potong nipis
kicap cair (saye gune kicap cair POPO)
2 pokok sawi jepun (dipotong dalam 2 cm)
1/4 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji telur
serbuk perasa
sedikit air

Cara penyediaan:
1. Tumis bawang besar & bawang putih yang telah dihiris
2. Setelah garing, masukkan sos tiram
3. Masukkan fishcake dan udang
4. Kacau sehingga udang separuh masak
5. Masukkan sedikit air. Jangan byk sangat. Nanti jadi mi hailam.
6. Tambahkan kicap cair dan serbuk perasa. (boleh tambah garam jika suka lebih masin)
6. Masukkan telur. Biarkan seketika.
7. Masukkan mi kuning (yang telah direndam utk hilangkan kapur dan ditos) dan sawi jepun.
8. Kacau rata. Jika terlalu kering, tambahkan air & oyster. Kemudian, masak sehingga sebati.

Dah siap pun. Masa penyediaan rasenye x sampai 15 minit pun. Ank2 berebut makan sampai x cukup. Maybe mmg selera budak2 mcm ni kot. Tak pedas. :)

OK... selamat mencuba ye kawan2....

Wednesday, August 10, 2011

TIPS : How To Be A Great Chef

CHEF - satu gelaran yang sangat hebat pd saye... ni adalah angan2 saye (bukan cita2 ye dulu) sejak dari sy tau mcmn nk masak... Ohmai... bestnye kalau saye ni sorg chef terkenal dan hebat mcm Jamie Oliver ke Nigella Lawson ke... Anna Olson ke kan... Bestnye.....



OK... Tips ni saye ceduk dari tips yang diberi oleh Chef Sabri di laman web TryMasak....



Bagaimana Untuk Menjadi Chef yang Hebat


1. Untuk menjadi Chef yang hebat, anda perlu MINAT dan MAHU memasak. Tukang masak dgn sikap yg positif dpt bekerja dgn pantas, berkesan, bersih dan selamat.

2. Food service memerlukan STAMINA fizikal dan mental, kesihatan yg baik dan kesanggupan utk bekerja keras dalam jangkamasa yang panjang. Kite mungkin perlu memasak sewaktu orang lain bersantai dan bersukaria...

3. Tugas penyediaan makanan adalah satu TEAMWORK. Jadi kite seharusnya boleh bekerja dalam kumpulan dan boleh bekerjasama dengan org lain.

4. Kite perlu ada sikap taksub untuk BELAJAR dan MENCUBA resepi2 baru. Chef yang baik akan sentiasa belajar untuk meningkatkan kemahiran diri dan menambah pengalaman mereka.

5. Dapatkan PENGALAMAN sebanyak mungkin dengan cara belajar (secara formal atau x formal) dan mencuba dan apply apa yang telah dipelajari... semakin rajin kite practice, semakin byk pengalaman yang kite akan dpt...


Tuesday, August 9, 2011

Ayam Goreng Si Hitam Manis

Saje je letak name tu.... sebenarnye ni ayam goreng oyster ATAU ayam goreng madu 5 atau yg paling tepat AYAM GORENG MUMY... resepi dia senang jek.... jap ye... tgk gmbr dulu... rupaparas ayam berbeza disebabkan kualiti gambar, lighting & kuantiti oyster yg diletak di dalam resepi.... hehehe....





Okeh.. ni resepi dia...

Bahan-bahan :
10 ketul Ayam
5 ulas Bawang Putih
1 biji Bawang Besar
1/2 inci Halia
7 tbs Gula
1/4 botol Oyster
Sedikit Tepung Goreng Ayam Kentucky

Cara Penyediaan :
1. Blend bawang putih, bawang besar dan halia
2. Gaulkan dengan ayam dan perap sebentar
3. Masukkan oyster dan gula
4. Gaul dan perapkan seketika
5. Masukkan tepung goreng ayam dan gaul sebati
6. Boleh digoreng terus atau diperap lagi....

Sekian. Selamat mencuba. :)

Monday, August 8, 2011

Terubuk Goreng Berlada


Resepi ni saye blaja ngan mumy.... mmg sdp sgt2. Dah lame nk makan ni... sejak sblm arwah Dady meninggal.. xdpt2 sbb xjumpe ikan terubuk kat pasar... skali tu hari tu g Econsave nmpk lak terubuk. murah lak tu... beli la dua ekor... bile masak ingatkan cukup... rupenye berebut2 lak ye... 


sori la ye... gmbr kurang cantek... x kisah la tu janji sodapppp... feberet sy sejak kecik ni...

Ni resepi dia....

Terubuk Goreng Berlada
Resepi asal : Puan Zainap Abdul Hamid (bonda hamba..)


Bahan-bahan :
Ikan terubuk (tak kira la baper byk)
2 genggam Cili kering
5 ulas Bawang putih
1 biji Bawang besar
Halia (dalam 1 cm)
1 tsp Kunyit
1 cawan Air Asam Jawa
Garam 
Ajinomoto
Gula

Cara penyediaan :
- Kisar cili kering (yg dh direndam dgn air panas ye) bersama sedikit bawang putih, bawang besar dan halia
- Masukkan dalam bekas dan masukkan sesudu kunyit serbuk
- Perahkan air asam jawa
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukupnya (lebihkan gula)
- Kacau sebati
- Gaulkan pada ikan terubuk dan goreng ikan tersebut
- Tumis baki cili menggunakan minyak goreng ikan tadi. (kalau banyak sangat asingkan sedikit) - minyak mmg akan hitam sedikit.
- Setelah cili garing, curahkan ke atas ikan yg dh digoreng tadi....

Wallahhhh... siap dah... try la ye kwn2... mmg sedap bangattttt....

Friday, July 22, 2011

Iklan sat...

Entry kali ni xde resepi... cume nk amek kesempatan utk promote biskut2 & kek utk hari raya yg bakal menjelma x lame lg... :)

Almond Choc Chip Cookies

Almond London Cookies

Blueberry Cheese Cake

Chocolate Moist Cake

Hari Raya Gift

Hazel Dark Choc Cookies

Mini Choc Moist Cupcakes

Oreo Cheese Cake

Special Tart Gulung

Yummy Choc Moist

So, saper2 yg berada kt Muar tu leh la order ye kalau berminat. Untuk maklumat lanjut leh klik kat blog bakeri saye, Yummilicious Baker's Place.....

Thursday, June 30, 2011

Nasi Arab Berempah


Asalnye nk cari resepi Nasi Bukhari. Skali tu tibe2 terjumpe lak resepi Nasi Arab Berempah ni kat page Myresipi.... Nmpk menarik jek... bhn2 pun mcm sng... so, last weekend try la bt... hurmmm... not bad rase dia... Mkn mcm tu je pun dh ok sbb dlm dia mmg dh ade ayam....

Ok... ni resepi yang sy ambil dari MyResipi....
Copy & paste je ni.... sy olah sket2 mengikut selera sendiri. Halia sy x letak memandangkan bonda tercinta alah pada halia.... :)

NASI ARAB BEREMPAH
Bahan-bahan ( 3 orang )


  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kiub ayam
  • 1/2 sdk jintan manis
  • 1/2 sdb lada hitam
  • 1/2 sdk jintan putih
  • 3 cwn beras basmathi
  • 5 cawan air
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1/2 biji bwg besar - di mayang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sdb rempah kurma
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.

Tuesday, June 14, 2011

Muffin Nestum Marble

Asalnye nk bt kan utk ank2 utk minum ptg... skali tu ramai pulak tetamu yg dtg... langkah kanan nmpknye diorg... dpt la jamukan diorg dgn muffin ni. baru 1st time bt. not bad la rase dia. nk bt pun sng sgt... Ni bt 2 adunan. Dpt dlm 20 kpg jek. Actually resepi asal xde yg coklat. saje tambah. ikut selera sendiri. :)


Ni resepi nye (yg tlg diubah suai dari resepi asal)

Muffin Nestum Marble (10 biji)
Diambil dan diimprovised dari blog Izzah Muffin Lover

Bahan-bahan :

60g butter
70g gula
1/4 tsp garam
1 biji telur (saye gune gred B)
125g susu cair
1/2 tsp esen vanila
120g tepung naik sendiri (ayak)
20g almond nibs
35g nestum
1 tbs serbuk koko (saye gune Van Houten - pahit sket)

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C
2. Cairkan butter (api kecil) dan alihkan dari api sebaik sahaja butter cair
3. Masukkan gula dan garam dan kacau hingga gula larut
4. Sejukkan seketika, kemudian masukkan susu, telur dan esen vanila
5. Campurkan tepung, almond nibs dan nestum di dalam satu bekas besar
6. Masukkan campuran butter ke dalam campuran tepung dan kacau rata.
7. Bahagikan campuran kepada 2 bahagian.
8. Masukkan serbuk koko pada satu  bahagian dan gaul rata.
9. Sudukan campuran asal ke dalam papercup berselang dengan campuran yg tlh dicampur serbuk koko mcm buat kek marble (x perlu byk2 kali sbb papercup tu kecik je...)
10. Bakar selama 25 - 30 minit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...