Tips!

COOKING TIP

# Untuk memasak ikan pari dan ikan mayong, rendamkan ikan di dalam air asam jawa seketika sebelum dibasuh untuk menghilangkan hanyir ikan #


Thursday, June 30, 2011

Nasi Arab Berempah


Asalnye nk cari resepi Nasi Bukhari. Skali tu tibe2 terjumpe lak resepi Nasi Arab Berempah ni kat page Myresipi.... Nmpk menarik jek... bhn2 pun mcm sng... so, last weekend try la bt... hurmmm... not bad rase dia... Mkn mcm tu je pun dh ok sbb dlm dia mmg dh ade ayam....

Ok... ni resepi yang sy ambil dari MyResipi....
Copy & paste je ni.... sy olah sket2 mengikut selera sendiri. Halia sy x letak memandangkan bonda tercinta alah pada halia.... :)

NASI ARAB BEREMPAH
Bahan-bahan ( 3 orang )


  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kiub ayam
  • 1/2 sdk jintan manis
  • 1/2 sdb lada hitam
  • 1/2 sdk jintan putih
  • 3 cwn beras basmathi
  • 5 cawan air
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1/2 biji bwg besar - di mayang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sdb rempah kurma
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.

Tuesday, June 14, 2011

Muffin Nestum Marble

Asalnye nk bt kan utk ank2 utk minum ptg... skali tu ramai pulak tetamu yg dtg... langkah kanan nmpknye diorg... dpt la jamukan diorg dgn muffin ni. baru 1st time bt. not bad la rase dia. nk bt pun sng sgt... Ni bt 2 adunan. Dpt dlm 20 kpg jek. Actually resepi asal xde yg coklat. saje tambah. ikut selera sendiri. :)


Ni resepi nye (yg tlg diubah suai dari resepi asal)

Muffin Nestum Marble (10 biji)
Diambil dan diimprovised dari blog Izzah Muffin Lover

Bahan-bahan :

60g butter
70g gula
1/4 tsp garam
1 biji telur (saye gune gred B)
125g susu cair
1/2 tsp esen vanila
120g tepung naik sendiri (ayak)
20g almond nibs
35g nestum
1 tbs serbuk koko (saye gune Van Houten - pahit sket)

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C
2. Cairkan butter (api kecil) dan alihkan dari api sebaik sahaja butter cair
3. Masukkan gula dan garam dan kacau hingga gula larut
4. Sejukkan seketika, kemudian masukkan susu, telur dan esen vanila
5. Campurkan tepung, almond nibs dan nestum di dalam satu bekas besar
6. Masukkan campuran butter ke dalam campuran tepung dan kacau rata.
7. Bahagikan campuran kepada 2 bahagian.
8. Masukkan serbuk koko pada satu  bahagian dan gaul rata.
9. Sudukan campuran asal ke dalam papercup berselang dengan campuran yg tlh dicampur serbuk koko mcm buat kek marble (x perlu byk2 kali sbb papercup tu kecik je...)
10. Bakar selama 25 - 30 minit.

Friday, April 8, 2011

Roti Jala ala Mama Olynn

Hehe... ape beza roti jala mama olynn ngan roti jala biase ? roti jala mama olynn mcm2 kaler ade dik... sesuai nk tarik perhatian bdk2 essp bdk2 yg susah sgt nk mkn....


 


ROTI JALA ala MAMA OLYNN

Bahan-bahan
500g tepung gandum
1 biji telur
3 tbs margerin
3 tbs susu cair
Air (mengikut kepekatan)
Garam secukup rasa
Pewarna (sebarang warna pilihan anda)

Kaedah
1. Blendkan semua bahan sehingga sebati dan tidak berketul-ketul.
2. Dengan menggunakan peralatan yg betul, jalakan tepung di atas kuali leper.

Notes : roti jala ni sedap di makan dengan kari ayam / kari daging.... resepi nanti2 la ye... xde gambar la nk attach skali... :)

Wednesday, April 6, 2011

Potato Bread

Resepi ni sy amek dari fotopages Rinnchan. Antara blog masakan yg menjadi fav saye. Resepi dia seme best2 dan menjadi. Senang lak tu... 

Actually, dh byk kali dh bt potato bread ni. Mmg suke. Sy suke, mr hubby suke, mumy suke.... so, sy cari la resepi. Nasib baik jumpe yg sng cani.... Dulu slalu beli potato bread ni kt Tesco. Tp skang ni dh xpyh beli dah.. buat sniri jek... :)



Ni resepi dia....
(disebabkan malas nk menaip, saye copy dan edit dari fotopages rinnchan jek... sori ye rinnchan. tq!)

ROTI KENTANG (POTATO BREAD)
Sumber : Onigiri@meresipi.com

Bahan-bahan:

300gm tepung berprotein tinggi (tepung gandum la tu...)
2 tsp yis segera
3/4 tbs susu tepung
3/4 garam halus
50gm-70gm gula castor
60gm kentang lecek (kalau suke kentang lebih leh tmbh ye...)
1/2 biji telur (1/2 lagi boleh diguna untuk menyapu roti )
135ml air sejuk dari petiais
30gm mentega

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk pengadun. Putar sebentar. Masukkan telur dan kentang lecek. Teruskan memutar sambil menuang air sedikit demi sedikit. Putar selama 20min dengan kelajuan sederhana.
2. Masukkan mentega dan putar lagi selama 10min sehingga doh menjadi elastik.
3. Bulatkan doh dan perap sehingga doh kembang 2 kali ganda selama 1jam. Tumbuk untuk membuang udara terperangkap.
4. Bulat-bulatkan menjadi 16 biji bebola yang sama saiz. Susun ke dalam loyang 7"x7" yang telah disapu mentega. Biarkan ia naik selama 45min lagi.
5. Gliskan permukaan roti dengan telur dan paipkan kastad seperti dalam gambar.
6. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 20min atau sehingga masak. Sekiranya permukaan roti sudah keperangan sebelum 20min, tutup suis oven tapi biarkan roti di dalam oven sehingga cukup 20min.
* Kalau tak menggunakan mixer atau bread machine, boleh juga menguli sendiri dengan tangan ya.... 

CUSTARD CREAM
Bahan-bahan:

1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung custard atau tepung jagung
4 tbs gula castor/gula pasir
1 cup susu segar (250ml)
1 biji telur (gred A) atau 2 biji kuning telur
Secubit garam halus
1 tbs mentega

Cara-cara:
1. Bancuh tepung, gula dan garam dengan menuang susu sedikit demi sedikit. Teruskan membancuh supaya tidak berketul.
2. Masukkan telur dan kacau sebati.
3. Masak di atas api sederhana sehingga likat. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Apabila sudah likat. angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau rata dan sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam piping bag. 

Blackpepper Chicken Rice

Mcm biase... sy mmg suke mengubah mane2 resepi ikut keselesaan dan kesenangan sy bile nk bt nanti... Resepi ni lebih kurang same je ngan resepi basic bagi mane2 nasi ayam... tp sy ubah ikut selera dan cara saye....



Langkah 1 :
Bahan-bahan
1 ekor ayam (belah dua boleh, belah 4 boleh, x belah pun boleh)
3 buku bawang putih (hiris)
1 buku bawang besar (hiris)
sedikit halia yang dimayang
Air
Garam dan ajinomoto

Kaedah
Masukkan semua bahan ke dalam air, kemudian rebus sehingga mendidih. Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.


Langkah 2
1. Keluarkan ayam dari sup dan toskan di dalam tapis.
2. Blend bersama sedikit bawang putih, halia, bawang besar
3. Masukkan ayam dalam satu mangkuk besar, kemudian gaulkan dengan bahan-bahan yang telah diblend
4. Tambahkan blackpepper secukupnya
5. Letak sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Perap seketika

Langkah 3
Bahan-bahan
3 pot beras
Sup ayam (dalam langkah 1) - sukat mengikut sukatan air untuk beras.
Serbuk kunyit

Kaedah
Basuh beras. Masukkan dalam periuk nasi. Masukkan sup ayam (jangan masukkan ayam skali ye) mengikut sukatan beras yang sesuai. Letak sedikit serbuk kunyit (utk kuningkan warna nasi). Masak.


Langkah 4
Sementara tunggu nasi masak, gorengkan ayam yang telah diperap. Tak perlu goreng lame sgt sbb ayam mmg dh masak mase kite rebus tadi.


Langkah 5
Bahan-bahan
Cili merah hidup
Bawang putih

Kaedah
Blend cili merah dengan bawang putih bersama sedikit air. Didihkan didapur. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Jangan terlalu byk air. Takut cair.


Langkah 6
Ambil sedikit sup dan asingkan di dalam satu mangkuk kecil. Tambahkan sedikit kicap masin. Campuran ni kite gunakan utk jirus atas ayam nanti.....


Bile dah selesai semua langkah... nasi pun dah masak... so, ape lagi... decorate lah ikut selera masing-masing.... dan boleh dihidangkan.... Sekian!

Kentang Afrika

Ni resepi ciptaan bonda tercinta... very simple dan sedap...


Bahan-bahan


6 biji kentang (buang kulit dan potong epal)
2 biji bawang besar (potong epal gak)
1 senduk cili kisar
kicap masin
garam (jika perlu)
1 tbs gula

Kaedah
1. Goreng kentang yang dah dipotong epal sehingga masak dan ketepikan.
2. Tumis cili kisar hingga garing
3. Masukkan sedikit garam (jgn byk nanti masin sbb kite akan letak kicap), ajinomoto (xyah pun xpe) dan sesudu gula.
4. Kacau sebati.
5. Bila cili dah garing, masukkan kentang yang sudah digoreng tadi. Kacau separuh sebati.
6. Masukkan bawang yang sudah dipotong epal
7. Masukkan kicap secukup rasa dan kehitaman. Gaul sebati.

Senang sgt kan? Try lah... sodappppp!!!

Sunday, July 27, 2008

Puding Caramel

resepi ni amek dari mumy. mmg senang sangat dan sedap. dah selalu sangat buat sampai dah hafal dah resepi dia...





Bahan-bahan :

untuk puding :
4 biji telur
1 tin susu cair
3/4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila

untuk gula hangus (caramel) :
1/2 cawan gula pasir
sedikit air (1 atau 2 sudu)

Cara membuatnya

puding
kacau telur bersama gula hingga sebati. masukkan susu cair, air, garam dan esen vanila. kacau sehingga gula larut sepenuhnya.

ketepikan dahulu. sambil tu letakkan air pada kukus dan panaskan.

gula hangus (caramel)
masukkan gula pasir ke dalam cooking pan atau kuali. masukkan sedikit air (tak masukkan pun takpe). nyalakan api dan kacau gula tersebut sehingga ianya cair dan agak coklat (proses ni memerlukan kesabaran). Jangan berhenti kacau atau caramel anda tidak menjadi. Bila dah coklat kehitaman (jgn terlalu hitam. takut pahit) padam kan api.

masukkan caramel ke dalam bekas pyrex (loyang buat kek pun boleh tp pastikan tinggi, jgn rendah). sejukkan sebentar. apabila caramel telah keras, masukkan adunan puding (semua sekali).

masukkan ke dalam kukus dan masak dalam lebih kurang 15 minit atau sehingga masak. (nak pastikan sama ada puding telah masak atau tidak, cucuk dengan lidi. puding sudah masak jika ia tidak melekat pada lidi)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...