Tips!

COOKING TIP

# Untuk memasak ikan pari dan ikan mayong, rendamkan ikan di dalam air asam jawa seketika sebelum dibasuh untuk menghilangkan hanyir ikan #


Friday, November 18, 2011

Blackpepper Beef

Raye haji hari tu ade sorang customer merangkap x-student sy datang amek Baked Macaroni yang dia order. Sekali tu dia siap bawak juadah raya lagi untuk saye. Bestnye. Salah satu juadah tu adalah Daging Masak Blackpepper. Sedapnye mak dia buat. Saye yg mmg suke sgt masak2 ni terus je BBM dia mintak resepi dari mak dia.. Meh kite share same2 ye resepi ni.... tp yg ni versi yang dah sy ubahsuai mengikut kesesuaian (sebenarnye mengikut bahan yg ada kat rumah... heheheh). Lagi satu resepi ni xde sukatan yang spesifik ye. Ikut sesedap rasa jek.

Blackpepper Beef
Resepi asal : Ibu Atie


Bahan-bahan
daging
serbuk blackpepper
ketumbar (biji)
jintan manis (biji)
serbuk jintan manis
serbuk jintan putih
oregano
kicap pekat
bawang besar (tumbuk)
bawang putih (tumbuk)
gula
*boleh tambah sebarang herbs/spices yg ada (paprika/thyme/rosemary dll)

penyediaan
1. marinate (perap) daging dengan semua selama 1 jam (lagi lame lagi bagus) 
2. panaskan sedikit minyak
3. tumis daging yang telah dimarinate
4. masak sehingga daging betul-betul empuk. kalau masih belum empuk, boleh tambahkan air dan biarkan sehingga kering
5. tambah kicap, gula dan serbuk perasa secukup rasa dan jika perlu

Friday, November 11, 2011

Sambal Gertuk a.k.a Sambal Ketuk

Hari ni sblm g keje masak lauk simple je utk mak dan anak-anak... Sup Ayam Macaroni, Ikan Terubuk Goreng dengan Sawi Jepun Goreng Oyster... Bile balik tengahari tibe2 rase mcm x berselera pulak tengok lauk2 tu... Alamak... xde yg pedas langsung! Otak ni ligat berfikir, nk cari ape sbg pembuka selera yek.... Tibe2 teringat tentang Sambal Gertuk yang slalu kwn2 kat group blogger sy citer... Bahan2 ade kt umah... so ape lagi kan... ni la dia... Sambal Gertuk versi saye...


Sebenarnye resepi sambal ni ade 2 versi... versi hari ni adalah versi yg paling mudah dan ringkas. Sesuai la utk working mom cam saye ni... Resepi ni saya dapat dari geng2 ni GHMB (one of my blogger group) dan diolah mengikut citarasa saya...

Sambal Gertuk (versi 1)
Resepi asal : kwn2 GHMB

Bahan-bahan :
Segenggam cili api (dibuang batang) - boleh tukar dgn cili hijau (5 biji) jika x kuat pedas
Segenggam ikan bilis (lebih pun boleh)
Sebiji bawang putih (saya tambah sendiri)

Penyediaan :
1. Goreng semua bahan di dalam sedikit minyak yang sudah dipanaskan sehingga cili dan bawang putih sedikit layu.
2. Keluarkan dan tumbuk kesemua bahan tu di dalam lesung batu (macam buat sambal belacan)


ok... resepi yg kedua ni pulak saya amek dari arwah nenek saya... (semua resepi nenek saye adalah resepi 'legend' bagi saye... heheheh). Resepi orang lame kan... agak complicated sket la... tp sodapppp!!! Resepi ni saye x olah walau sedikit pun... 100% resepi arwah nenek.


Sambal Gertuk (versi 2)

Bahan-bahan
7 biji cili hijau atau segenggam cili api atau campur je kedua-duanya (petua dari arwah nenek... kalau nk sambal kite sedap, ganjilkan bilangan cili yang digunakan)
sebiji bawang besar
3 biji bawang putih
sedikit belacan
segenggam ikan bilis
sedikit asam jawa (buang biji)

Penyediaan
1. Goreng semua bahan di dalam sedikit minyak sehingga layu. 
2. Keluarkan dan tumbuk seperti sambal belacan. Jangan buang minyak lebihan gorengan tadi.
3. Masukkan ke dalam mangkuk dan curahkan sedikit minyak lebihan gorengan tadi.

Of course versi ke-2 lebih sedap kalau tengokkan pada bahan-bahannya kan. Tapi yang versi 1 lebih ringkas pembuatannya... 

OK lah. Selamat Mencuba!

Friday, October 14, 2011

Mi Rebus ala Mama Olynn

Selera nk mkn nasi dah makin merundum kebelakangan ni... Fikir punye fikir, tibe2 dpt idea nk bt mi rebus lak pg td.... untuk lunch dan jugak dinner hari ni... rasenye leh bwk smpi breakfast sok pg ni... hehehheeh. Senang je buat dia.... Kite tgk resepi kt bawah ni ye...


Mi Rebus Ala Mama Olynn

Bahan-bahan :

1 kilo mi kuning (dicelur air panas)

Utk kuah :
300g daging (direbus dgn sedikit garam dan gula) bersama air rebusan
2 biji kentang (buang kulit, rebus dan blend sehingga halus)
1 senduk rempah kari daging
1 genggam udang kering (rendam, bersihkan dan blend)
Daun sup & daun bawang (potong dalam 1cm)
Bawang besar & bawang putih (hiris)
1 kotak kecil santan (saya lbh suka gunakan santan kotak ye!)
Gula & serbuk perasa

Utk hiasan :
Taugeh (dicelur)
Telur rebus
Limau Kasturi
Cili merah & hijau (hiris bulat)
Daun sup & daun bawang (dihiris)
Bawang Goreng

Penyediaan (kuah) :
1. Bancuh rempah kari bersama daun sup & daun bawang, bawang putih dan bawang besar.
2. Tumiskan bancuhan rempah.
3. Apabila rempah garing, masukkan udang kering yang telah dikisar dan kacau seketika
4. Masukkan kentang yang telah dikisar dan kacau
5. Masukkan air rebusan daging beserta daging yang telah dihiris dan biarkan mendidih
6. Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih. Jika terlalu pekat, boleh ditambah air.
7. Masukkan serbuk perasa dan gula secukup rasa. Tak perlu masukkan garam kerana air rebusan daging dah masin.

Lepas tu mi boleh dihidangkan bersama bahan-bahan hiasan yang dicadangkan di atas...

Friday, October 7, 2011

Mi Goreng Ala Hailam

Hari ni keje mlm... perut lapar. Yang ada kt dapur tu lauk asam pedas ikan terubuk yg masak semalam. Alamak... x seleranye. Tgk jam dh kul 7. Masuk keje  balik kul 8. Nk masak ape yg ringkas & seme blh mkn essp budak2 ye... Teringat ade beli mi kuning semalam. Goreng je lah. Disbbkan nk bg budak2 mkn skali, goreng je ala hailam. Letak udang & fishcake byk2 mesti ank2 suke... Main campak2 je akhirnye ni la hasilnye...


OK... ni resepi dia... blh la ubah ikut suke ye. Ni version saye.... 


Mi Goreng Ala Hailam

Bahan-bahan:

500g Mi kuning
5 sudu sos tiram (lebih pun xpe. ikut suke)
segenggam udang
sekeping fishcake - potong nipis
kicap cair (saye gune kicap cair POPO)
2 pokok sawi jepun (dipotong dalam 2 cm)
1/4 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji telur
serbuk perasa
sedikit air

Cara penyediaan:
1. Tumis bawang besar & bawang putih yang telah dihiris
2. Setelah garing, masukkan sos tiram
3. Masukkan fishcake dan udang
4. Kacau sehingga udang separuh masak
5. Masukkan sedikit air. Jangan byk sangat. Nanti jadi mi hailam.
6. Tambahkan kicap cair dan serbuk perasa. (boleh tambah garam jika suka lebih masin)
6. Masukkan telur. Biarkan seketika.
7. Masukkan mi kuning (yang telah direndam utk hilangkan kapur dan ditos) dan sawi jepun.
8. Kacau rata. Jika terlalu kering, tambahkan air & oyster. Kemudian, masak sehingga sebati.

Dah siap pun. Masa penyediaan rasenye x sampai 15 minit pun. Ank2 berebut makan sampai x cukup. Maybe mmg selera budak2 mcm ni kot. Tak pedas. :)

OK... selamat mencuba ye kawan2....

Wednesday, August 10, 2011

TIPS : How To Be A Great Chef

CHEF - satu gelaran yang sangat hebat pd saye... ni adalah angan2 saye (bukan cita2 ye dulu) sejak dari sy tau mcmn nk masak... Ohmai... bestnye kalau saye ni sorg chef terkenal dan hebat mcm Jamie Oliver ke Nigella Lawson ke... Anna Olson ke kan... Bestnye.....



OK... Tips ni saye ceduk dari tips yang diberi oleh Chef Sabri di laman web TryMasak....



Bagaimana Untuk Menjadi Chef yang Hebat


1. Untuk menjadi Chef yang hebat, anda perlu MINAT dan MAHU memasak. Tukang masak dgn sikap yg positif dpt bekerja dgn pantas, berkesan, bersih dan selamat.

2. Food service memerlukan STAMINA fizikal dan mental, kesihatan yg baik dan kesanggupan utk bekerja keras dalam jangkamasa yang panjang. Kite mungkin perlu memasak sewaktu orang lain bersantai dan bersukaria...

3. Tugas penyediaan makanan adalah satu TEAMWORK. Jadi kite seharusnya boleh bekerja dalam kumpulan dan boleh bekerjasama dengan org lain.

4. Kite perlu ada sikap taksub untuk BELAJAR dan MENCUBA resepi2 baru. Chef yang baik akan sentiasa belajar untuk meningkatkan kemahiran diri dan menambah pengalaman mereka.

5. Dapatkan PENGALAMAN sebanyak mungkin dengan cara belajar (secara formal atau x formal) dan mencuba dan apply apa yang telah dipelajari... semakin rajin kite practice, semakin byk pengalaman yang kite akan dpt...


Tuesday, August 9, 2011

Ayam Goreng Si Hitam Manis

Saje je letak name tu.... sebenarnye ni ayam goreng oyster ATAU ayam goreng madu 5 atau yg paling tepat AYAM GORENG MUMY... resepi dia senang jek.... jap ye... tgk gmbr dulu... rupaparas ayam berbeza disebabkan kualiti gambar, lighting & kuantiti oyster yg diletak di dalam resepi.... hehehe....





Okeh.. ni resepi dia...

Bahan-bahan :
10 ketul Ayam
5 ulas Bawang Putih
1 biji Bawang Besar
1/2 inci Halia
7 tbs Gula
1/4 botol Oyster
Sedikit Tepung Goreng Ayam Kentucky

Cara Penyediaan :
1. Blend bawang putih, bawang besar dan halia
2. Gaulkan dengan ayam dan perap sebentar
3. Masukkan oyster dan gula
4. Gaul dan perapkan seketika
5. Masukkan tepung goreng ayam dan gaul sebati
6. Boleh digoreng terus atau diperap lagi....

Sekian. Selamat mencuba. :)

Monday, August 8, 2011

Terubuk Goreng Berlada


Resepi ni saye blaja ngan mumy.... mmg sdp sgt2. Dah lame nk makan ni... sejak sblm arwah Dady meninggal.. xdpt2 sbb xjumpe ikan terubuk kat pasar... skali tu hari tu g Econsave nmpk lak terubuk. murah lak tu... beli la dua ekor... bile masak ingatkan cukup... rupenye berebut2 lak ye... 


sori la ye... gmbr kurang cantek... x kisah la tu janji sodapppp... feberet sy sejak kecik ni...

Ni resepi dia....

Terubuk Goreng Berlada
Resepi asal : Puan Zainap Abdul Hamid (bonda hamba..)


Bahan-bahan :
Ikan terubuk (tak kira la baper byk)
2 genggam Cili kering
5 ulas Bawang putih
1 biji Bawang besar
Halia (dalam 1 cm)
1 tsp Kunyit
1 cawan Air Asam Jawa
Garam 
Ajinomoto
Gula

Cara penyediaan :
- Kisar cili kering (yg dh direndam dgn air panas ye) bersama sedikit bawang putih, bawang besar dan halia
- Masukkan dalam bekas dan masukkan sesudu kunyit serbuk
- Perahkan air asam jawa
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukupnya (lebihkan gula)
- Kacau sebati
- Gaulkan pada ikan terubuk dan goreng ikan tersebut
- Tumis baki cili menggunakan minyak goreng ikan tadi. (kalau banyak sangat asingkan sedikit) - minyak mmg akan hitam sedikit.
- Setelah cili garing, curahkan ke atas ikan yg dh digoreng tadi....

Wallahhhh... siap dah... try la ye kwn2... mmg sedap bangattttt....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...